Leena Sipisen blogi: Trendikäs tipaton

Tipaton tammikuu on kansan keskuudessa vuosikymmeniä elänyt perinne, joka rohkeasti puuttuu suomalaisten pyhään lehmään eli kuningas alkoholiin. Omavalvonta ja itsesäätely eivät yleensä nauti suurta luottamusta ehkäisevässä päihdetyössä, mutta Tipaton näyttäisi olevan vaikuttava ja vakuuttava poikkeus. Alkoholia käyttävistä kansalaisista 13 prosenttia vietti Tipattoman tammikuun vuonna 2019. Tipattoman positiivinen viesti ja omaehtoisuus puhuttelevat.

Tärkein syy tipattoman suosioon löytynee kalenterista. Irtiotoille on aitoa tarvetta ja tilausta joulunajan syöminkien ja juominkien jälkeen. Tipaton on monelle vuodenkiertoon liittyvä puhdistautumisrituaali ja tietoinen fokusointi terveyteen. Tipaton näyttäisi istuvan hyvin ajan henkeen muutenkin; ihmiset haluavat keventää painolasteja niin Telluksen tasolla kuin omassa elämässään.  Konmari, lentohäpeä, vegaanius. Voisko Tipaton tammikuu mennä porukan jatkoksi? Kestävää kehitystä edistävät valinnat, tavaroiden kierrätys, hävikkiruoan hyödyntäminen, kulutuksen minimointi, kodin riisuminen rihkamasta ja miksei myös elimistön kuormituksen vähentäminen ja levon tarjoaminen omalle keholle?

Yhtä kaikki, Tipaton on hyvän mielen ”Feel good” -kansanliike, joka kestää aikaa. Maailma muuttuu, Tipaton pysyy. Kaikki sen tuntevat ja moni sitä viettää. Tipaton tammikuu on ainutkertainen ihmisten ja yhteisöjen ikioma ilmiö, joka puhuttelee vuodesta toiseen.

Leena Sipinen

projektipäällikkö

EHYT ry