Kari Vuorisen blogi: Haben Sie Alcoholfrei Bier? Una Birra analcolica, per favore!

Kulunut vuosi on ollut itselleni poikkeuksellinen. Olen tutustunut lähimarkettini ja ravintoloiden alkoholittomien oluiden saatavuuteen. Suomessa tilanne on muuttunut melkoisesti ja alkoholittomien oluiden lajitelma on lisääntynyt selvästi. Jos alkoholittomat oluet ovat ennen olleet yhdessä vähän piilossa olevassa nurkkauksessa niin nyt ne ovat tyylikkäästi muiden oluiden seurassa eikä ostajia siten enää eroteta valintatilanteessa toisistaan.

Golfkentätkin ovat upeasti havainneet kulutustottumusten muutoksen. Kotimaisilla ja ulkomaisilla kentillä on pelikierroksen jälkeen aina saanut juodakseen kylmän alkoholittoman oluen. Lajitelma ei tosin ole suuren suuri, mutta hyvä alku kuitenkin, että joka paikasta sen olen saanut. Otoksen laajuus on ollut 65 pelattua kierrosta. Keväällä olin golfmatkalla Baijerissa joka on tunnettu myös olutkulttuuristaan. Yllätyin, kun golfklubilla oli tarjolla alkoholittomien oluiden valikoima: lager, pils, vehnäolut, suodattamaton vehnäolut… Sama toistui myös muilla pelaamillani kentillä. Olutkulttuuri kukoistaa Baijerissa myös tässä suhteessa.

Kesälomamatkalla Pohjois-Italiassa odotukseni olivat enimmäkseen sellaiset, että varauduin tilaamaan vettä ja kolaa ruokajuomaksi. Ei tarvinnut pettyä! Golfklubit ja ravintolat olivat erittäin hyvin varautuneet vierailuuni ja valinnanvaraa oli. Hei! Näin viinimaa Italiassa!

Ainut kerta tänä vuonna jolloin olen joutunut pettymään, oli Maltalla. Valletan ytimessä olevassa ruokaravintolassa ei ollut alkoholitonta olutta listalla ja tarjoilijalle tilanne vaikutti jotenkin uudelta. Lopulta hotellimme nurkalta löytyi ruokapaikka, jolla oli tarjolla ainakin pari tölkkiä alkoholitonta olutta. Tilanne taisi olla omistajallekin poikkeuksellinen, koska hän toista tilatessani leikkisästi varoitteli, ettei nyt vaan sattuisi mitään. Ehkä tuolla saarella ei ole vielä opittu turistiin, jolle maistuu alkoholiton vaihtoehto.

Alkoholittomien oluiden suosioon ratkaisevasti liittyy myös se, että niistä on tullut oikeasti hyviä tuotteita. Valikoimat kasvavat suosion myötä, ja hyvästä oluesta nauttiminen on yhä helpompaa myös silloin, kun haluaa valita alkoholittoman vaihtoehdon.

*Kirjoittajan Tipaton tammikuu 2018 lipsahti pitkäksi ja siksi hän on tutustunut vuoden aikana alkoholittomien oluiden valikoimiin koti- ja ulkomailla.

Kari Vuorinen
Talous- ja hallintojohtaja
EHYT ry